19.10.14

Moda ve giyim ilişkisi



MODA - GİYİM İLİŞKİSİ, ESAS AMAÇ TEKSTİL PİYASA HAREKETİ.

Başlangıçta modanın en belirgin etkisi  giyim, alanında olmuş, buna  bağlı olarak  moda  literatürünün, büyük bölümü  bu alana yönelmiş  ve moda kavramı giyim ile eş anlamlı  olarak  kullanılmaya  başlamıştır. Ancak günümüzde neredeyse  tüm  yaşamsal  Ögeleri kapsayan moda,  felsefeler, dünya görüşleri  ve inanışlarla birlikte  düşünülmektedir.

Giyim alanında  moda  kavramının iki ayrı  uygulaması  bulunmaktadır. Çoğu zaman önemli  sayıda  tüketici  tarafından  talep edilen bir giysi  ürününe, uygulamakla  birlikte, yeni üretilen giysi  ürününe karşı olumlu tüketici,  tepkisini,  belirtmek için de kullanılmaktadır.  

Barnard 'a göre moda ve giyim, aynı  maddeler  ya da nesnelerin  farklı formlarda var olunuşu gösteren belki de,  en belirgin alanlardır. Başlangıçta  korunma amacıyla bir gereksinim olarak ortaya çıkan giyim, giderek  insanın  maddi ve manevi  varlığını  tamamlayan toplumsal  bir olguya dönüşmüştür.

Toplumların sosyal ve kültürel  kimlikleri ile  giysi formları arasında iletişim sürecine bağlı olarak  kurulan ilişki,  farklı  sosyal ve kültürel  kimliklerin  işlevsel  yaratımlarının da açık  bir göstergesidir. 

Giyim, bireysel  ve  toplumsal  özelliklere  bağlı  olarak  yaşamın  her anında,  her ortamda,  en temel  gereksinimlerden biridir. 

Bu gereksinim  bireyin  topluma, kabulündeki  psikolojik dürtüleri toplumsal farklılıklardaki  sosyolojik, bulguları da  etkilemektedir. Bu doğrultuda kültürel  ve sosyal  kimliğin yapısında  ve iletişiminde giysilerin önemli  bir yeri olduğu  söylenebilir. 

Modanın  giyimle olan  ilişkisi  yalnızca uygulamayla sınırlı kalmamış geçmişte  ve günümüzde  sanatın da  önemli  bir aracı  olmuştur. Başlangıçta  zanaat boyutunda  kalan bu ilişki  1880 yılında  Parisli  terzi   Charles  Frederick  Worh'un  hazırladığı giysilerden  birine imzasını  atmasıyla sanatsal  bir anlam kazanmıştır. Böylece  giysi  tarihin  bir parçası  olmaktan çıkarak  kişisel  bir anlatım  biçimine dönüşmüştür. 

Bu olay  modanın bir disiplin olarak kabul edilip, sanatla  bütünleştiğinin bir kanıtı bir dönüm  noktasıdır. Böylece sanatta  var olan yapıt, yaratıcı  ve izleyici  üçgeni  modaya da yansımış, estetik bir hazzın oluşmasını  sağlamıştır. Moda insanların cinsel, dinsel, fiziksel, kültürel ve ekonomik  haberleşmelerini sağlayan bir kartvizittir.

Moda, İnsanların değişiklik arama  ve yeni  biçimler  ortaya koyma tutkusudur.
Daha  geniş anlamda  tanımlanırsa  toplumdaki  süslenme  ve değişiklik ihtiyacından doğan  geçici  bir yeniliktir denilebilir. Örnekleri, giyim, saç modeli, mobilya,  yabancı  dil  moda da görülür. 

Zerrince__
ETİKETLER : MODA - CHARLES FREDERİCK WORH - BERNARD - TEKSTİL PİYASASI


BENZER KONULAR 
Uçuk hanımlara uçuk moda çantalar 
Moda Tarihçesi
Jumbom Dergisi ne göre 2014 yılında en iyi giyinen ünlüler
Modada doğru giyinmenin püf noktaları
Moda ve giyim ilişkisi
Kilolu hanımlar için moda giysiler
İş yaşamında giysi seçimi
Nostalji, 1994 yılının ünlü aşkları
 




Share
Bizi Takip Edin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KATEGORİLER - 1

KATEGORİLER - 2