8.10.14

Moda Anlamı ve Tarihçesi



MODA  NEDİR , GELİŞİMİ ve TARİHÇESİ

Moda  Toplum hayatına, değişiklik, ihtiyacı  ve süslenme arzusuyla giren, geçici yenilik Moda,genel bir tabirdir.  Günlük hayatın, çeşitli kısımlarında geçici bir süre  hakim olan zevk anlayışına denir. 



İnsanların umumiyetle kullandığı hemen her şeyde zaman, zaman moda akımları olmuştur.
Fakat  moda  bütün  dünyada en çok  ve en yaygın  olarak  giyim  kuşam  konusunda görülür.
Özellikle  kadınlara ait  her türlü  giyecek  eşyası  ve süslenme  şekillerinin  mevsimlere  ve yıllara göre  modası değiştirilmekte.



Ev  hanımlarına yardım olunması  bakımından yeni  buluş  ve modelleri, ilave patronlarıyla beraber, yayınlanan  dergilere de  moda ismi  verilmektedir.  Üçgen  biçiminde, serenleri direğin gerisinde  bulunan  yelkenlere de  moda adı  verilmiştir.



Modanın tarihçesi milat dan  binlerce sene öncesine uzanmaktadır. Çinlilerin, ayaklarını küçültmeleri  için  Sıkıntılara girmesi. Babilli  ve  Asurlu  erkeklerin  genellikle  kaba, saçaklı  ve yün elbise giymeleri asırlarına  göre  birer  moda  hareketleridir.

Kırım  civarında yapılan  arkeolojik kazılar  sırasında  M.Ö 3.ve 5. yüzyıllara ait renkli çizgili  ve değişik  desende  kumaşların bulunması  o zamanda da  modanın olduğunu  ortaya koymaktadır. 

On dört  ve on beşinci yüzyıllara  kadar, biçilerek dikilmiş elbiselere  çok az  rastlanmaktaydı.
Bu  tarihlerden  sonra elbiselerde, işleme tarzında  şahsi  işaretler  kendini, göstermeye başladı.
On beşinci yüzyıldan sonra, terzilik alanında yeni bir gelişme ortaya çıktı. Bununla beraber, kişilerin  kendi zevklerini  ortaya  döken  moda örnekleri de görülür.

On dokuz  ve yirminci yüzyılda ise  bu işlerle uğraşmak özel  ihtisas  sahaları haline gelip,  moda  evleri , adı  altında çeşitli elbise, dikim yerleri ortaya çıktı.

Moda, toplumların geçmiş dönemlerine ait  örf adet  ve sanat yönünde meydana getirdikleri yenilikler yanında, zevkleri namus, ve ahlak anlayışları, ekonomik, durumları  hakkında  da geleceği  bilgi vermektedir. 
Yirmici  yüz yılın  yaralarından  sonra moda,  bir çok konularda insanlara öncülük eden, hatta onları  yönlendirip çeşitli davranışlara  zevk den en müessir  faktörlerden oldu. Bu bakımdan giyim kuşamda  veya süslenmede görüldüğü gibi, düşünce  alanında,  kişilerin  davranışlarında  bu gibiakımlar etkili  olmaya başladı . 

Mesela, gençler arasında Hipy pop, punk, Heavy,  metal gibi isimlerle anılan  akımlar  bunlardandır. Özellikle  manevi boşluk  ve tatminsizlik  içinde  bulunan insanlar  arasında  ve Avrupa gençliğinde  ortaya  çıkıp yaygınlaşan  bu akımlar, bir süre devam eden çılgınlıklardan sonra  kaybolup  gitmektedir. 

Moda, ayrıca sosyal ve ekonomik bir olaydır. Ekonomik değişiklikler, aile çevresi, toplumun ahlak anlayışı, içinde yaşadığımız  tabiat  şartları, iklimler, mevsimler, mensubu olunan  milletin  kültür değerleri , dinler, töreler, çalışılan  iş ve meslekler, yaş, cinsiyet de  müessir olur. Moda bir anlamda kişilerin iç dünyasını  dışarıya vurmasına  yardımcı, olan , psikolojik  tatmin vasıtası  olarak  görülen fenomendir, Vakıa.dır 

Moda, kimi zaman sanat ölçüleri içinde, aşırıya kaçmadan  bir yol takip edildiği gibi , bazı bazı  zaman da  kişiyi  kendine esir eder. onu  aşırıya  kaçmadan  bir yol  takip edebildiği  gibi 
bazı  zaman da  kişiyi  kendine esir eder. onu aşırılığa zevk eden  itici  güç  halini  alır. Hatta bazı durumlarda, ailelerin yıkılmasına,  baba oğul, anne kız arasında  zıtlaşmaya  kadar ulaşmakta, çok insanın da ruhi bunalma düşmesine  sebep olmaktadır.



Moda akımları, umumi olarak moda merkezlerinden idare edildiği gibi bazende ictimai  veya ekonomik faktörlerden  etkilenerek  kendiliğinden  ortaya çıkar. Giyimde  moda akımlarını  yönlendiren  merkezler de  çeşitlidir. Erkek giyiminde  Londra kadın giyiminde ise  moda merkezi  olarak ün yapmıştır.

Zerrince__ 


ETİKETLER : MODA - HİPY - PUNK - HEAVY 

BENZER KONULAR 
Uçuk hanımlara uçuk moda çantalar 
Moda Tarihçesi
Jumbom Dergisi ne göre 2014 yılında en iyi giyinen ünlüler
Modada doğru giyinmenin püf noktaları
Moda ve giyim ilişkisi
Kilolu hanımlar için moda giysiler
İş yaşamında giysi seçimi
Nostalji, 1994 yılının ünlü aşkları





Share
Bizi Takip Edin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KATEGORİLER - 1

KATEGORİLER - 2